Genç süt ve sürekli dişleri asite karşı daha duyarlıdır. Ayrıca bu dişlerin yapısı da erişkin dişlerine göre daha geçirgen olduğu için diş çürüğü daha kolay oluşur ve oluşan çürük de daha hızlı ilerler.
Yapılan araştırmalar oluşan her 5 çürükten 4’ünün arka azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde oluştuğunu göstermektedir. Bunun sebebi dişlerin yüzeylerindeki derin girintilerdir. Çocukların süt ve daimi azı dişlerin çiğneyici yüzeyinde tüberkül ve fissür adında tepecik ve derin çukurumsu bir yapı bulunmaktadır. Fırça kıllarının bu derin girintilerin tabanına kadar ulaşıp bu bölgeleri temizlemesi oldukça zordur. Bu azı dişlerinin çukurcuklarını kapatarak asit ve plaktan korumak bu sayede dişlerin çürükten korunmasını sağlamak mümkündür. Yaygın adıyla ‘Diş Ojesi’ olarak bilinen ‘Fissür Örtücü’ uygulamalarının ve tüm diş yüzeylerinin çürükten korunmasında önemli rolü bulunan ‘Yüzeyel Fluorid Uygulamaları’nın yapılması önemlidir.
Fissür örtücüler bir kez uygulanır, tekrarlanmalarına gerek olmaz. Ancak kontrol edilmeleri gerekmektedir.
3,5 yaşından sonra çürükten koruyucu bu uygulamaların yapılması ve düzenli periyotlarla kontrol edilmesiyle çocuğunuzu diş çürüğünden korumanız mümkündür. Çocuğunuzun kendi diş yapısı, tükürük yapısı ve beslenme alışkanlıklarına uygun olan çürükten koruyucu uygulamalar belirlenmeli, uygulaması ve kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır