Özellikle üst çenedeki ön bölge kesici dişleri içine alan özel bir çürük tipidir. Bu diş çürüklerine bakteriler sebep olmaktadır. Günümüzde yapılan çalışmalarda bu bakterilerin doğum sonrasında anneden bebeğe geçebildiği de görülmektedir.
Yaygın bilinen adıyla ‘Biberon Çürükleri’ bebeğin ilk süt dişi sürmesinden sonra bebeğin doğru beslenmesi ve bakımı sağlanamazsa kaçınılmaz olmaktadır. Biberon çürüğü adının aksine yalnızca biberonla beslenen bebeklerde görülmez. 1 yaşından sonra gece uyumadan önce beslenmeye devam eden bebekler anne sütü ile beslense de biberon çürükleri görülebilmektedir.
Uyurken ya da yatmadan önce bebeğin biberonla beslenmesi sütün ağızda birikmesine bu da dental plağın dişleri çürütmesine sebep olmaktadır. Bu çürükler önce üst çenedeki kesici dişlerin ön yüzlerinde başlar, daha sonra diğer dişlere yayılır.
Ülkemizde yetersiz bakımdan dolayı tüm süt dişlerinin çürükten etkilendiği duruma sık rastlanmaktadır. Eğer bu çürüklere zamanında müdahale gerçekleştirilmezse çürük dişler ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihap, arkadan gelecek kalıcı dişlerin şeklinin bozuk olmasına sebep olur. Ayrıca diş ağrısı bebeğin düzenli uyuyamamasına, huzursuz olmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına sebep olur.
Erken çocukluk döneminde dişlerin dirençsiz olması ve ebeveynlerin henüz bebeklerin dişlerini fırçalamaya başlamak için erken olduğunu düşünmesi bebeklerin ağız bakımının yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden bebeklerin gece beslenmesinden sonra ağız ve diş temizliğine özen gösterilmelidir.